2012. február 20., hétfő

Pilinszky - Apokrif

A következő megálló Pilinszky János lesz. A munkacím: Apokrif. A tervezett bemutató ideje: 2012. május 27.


111 vers a teljes életműből. A költői képek nyomvonalán, s ezek immanens szakrális és metafizikai tartalmaival kongruens dramaturgia megteremtésére törekszünk. Analóg színházat akarunk Pilinszky poétikája mellé rendelni.


Meg akarjuk találni annak az evangéliumi értékrenden alapuló alapállásnak és magatartásformának – Pilinszky mozdulatlan elkötelezettségnek nevezte – színpadi liturgiáját, amely mindenre és mindenkire vonatkozóan inkarnálódott költészetében. Ez az elkötelezettség avatja az Univerzum polgárává, ez teszi, hogy önnön létezésében – minden megtöretés és kísértés ellenére – valódi és hiteles. Tekintete bár világvégi kutyaólakat, füvet, köveket, az elesettség tájait, tárgyait, a történeti idő bűnözőit vagy áldozatait pásztázza, mindvégig egy bennünket meghaladó időtlen rend mércéjén függ kontemplatív erővel.


Többek között ebből fakad költészetének irgalmatlan feszültsége, töredezett csendje, mezítelen szomorúsága. Az élet szálkás, szilánkos törmelékében a valóság egészét és egységét kereste - Simone Weilt idézve - az irreális világban Isten realitását.

Bassola Richárd
Budapest, 2012.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése